Bolån har de flesta hört talas om men många förstår inte vad ett bolån egentligen är. Att ta ett bolån 2016 kan hjälpa till att finansiera ditt köp av bostad. Bolån är som det låter: ett lån till din bostad som du lånar från banken med din bostad som säkerhet. Detta innebär att banken du lånat pengar av kan försäkra sig om att få tillbaka sina pengar om man inte kan betala av lånet du tagit från banken. Om värdet på bostaden sjunker så förlorar också banken pengar, därför lånar bankerna oftast inte ut 100% av den summa du behöver låna.

Alla kan inte låna av banken: de undersöker först hur din ekonomi ser ut, samt hur mycket i lön du har. Sedan kollar banken hur mycket handpenning du har till lånet. Beroende på hur din inkomst ser ut och hur mycket du har i handpenning till ditt bolån, så överväger banken hur mycket de kan låna ut till dig. Handpenning till ett lån betyder kort sagt ”pengar du har till hands”, alltså hur mycket pengar du redan har åsidosatt på ditt konto för bolånet.

Hur tar man ett bolån?

Beroende på vilken bank man vänder sig till så kan procedurerna skilja sig en aning men i grunden är det samma. Lånelöfte för ett bolån går att söka direkt på bankkontoret men idag så går det att ansöka om lånelöfte för ett bolån direkt på webben. Gå in på din sökmotor och sök efter din banks hemsida på nätet med sökordet ”din bank + lånelöfte” så kommer du hitta rätt.

Väl inne på din banks hemsida så kommer du kunna välja om du är ensam om att söka bolån, eller om du och någon annan vill låna till en bostad tillsammans. Sedan kommer andra frågor såsom civiltillstånd, om du/ni har barn samt om det redan finns fler lån hos dig. Detta är viktig information för banken om de ska kunna godkänna ditt bolån, samt hur stort lönebelopp de ska kunna bevilja. Något att tänka på är att räntan på ditt bolån beräknas på lånets storlek, det går inte att diskutera och förhandla om räntan. Allt handlar om era praktiska ekonomiska möjligheter. Finns det frågor kring bolån, boräntor och lånelöften så går det att ringa din bank för att få ytterligare information och hjälp.